Astro-Grázl

Na pozemku hvězdárny v Úpici v těchto dnech vrcholí přípravy na již probíhající festival astronomie neboli letní školu astronomie známou pod zkratkou Expa. Pokud to letos na pouť s koňskými karbanátky již nestihnete, ještě nezoufejte. I tak se můžete zapojit do ambiciózního projektu sběru meteorického prachu.

Vše co k tomu budete potřebovat je dokonale čistý lavor, alespoň pět litrů destilované vody a jeden J.A.R. Lavor umístěte na vyvýšené místo pod jasnou oblohu. Nalijte do něj destilovanou vodu a opatrně do ní vymáčkněte i obsah láhve s J.A.R.em. Tak, aby na dně vytvořil souvislou plochu, ale moc se při tom nezpěnil. Pro hezčí vizuální efekt můžete na hladinu kápnout trochu motorového oleje.

Až si na něj za dva týdny vzpomenete, nebudete se stačit divit, co všechno se v něm ulovilo. Pro zkoumání toho nejzajímavějšího budete ale potřebovat mikroskop. Webcamera pro ustavičný monitoring taky přijde vhod.

V následujících dnech bude, díky přetrvávající vlně veder a vrcholící dožínkové sezóně, extrémně zaprášená zemská atmosféra. Všimnout si toho můžete například při západu Slunce, kdy obloha okolo něj bude mít nebývale zlatavou barvu. V noci z 12. na 13. srpna nastává maximum meteorického roje Perzejdy. Měsíc se tou dobou bude nacházet ve stádiu Novy a nebude tak nijak narušovat podmínky pro vizuální pozorování.

Komentáře

Bez komentářů.