Astro-Grázl

Na nebi září Měsíc v úplňku a nad ním přelétá jasná kometa s dlouhým a výrazným ohonem. Nad obzorem plane všemi barvami polární záře. Kulisu tvořenou ze stop jasných meteorů jen občas rozžehne záblesk vzdálené supernovy. Na první pohled se Vesmír zdá býti docela poklidným místem. Ne však už na ty další, které nám již několik let více-méně nepravidelně přináší družice Gaia.

Aktuální alerty z pozorování družice Gaia za poslední týden na pozadí všech předchozích vyjímečných událostí.

Již necelý rok od svého vypuštění – dnes jsou tomu přesně 3 roky, 3 měsíce a 3 dny od úspěšného startu, vycházejí na těch internetech oznámení o neobvyklých událostech, nebo-li Gaia alerty. Tedy oznámení o objektech, které se svou jasností vymykají dřívějším pozorováním, anebo při předchozím skenovaní oblohy nebyly vůbec detekovány.

Více než dvě třetiny z těchto bezmála tří tisíc hlášení, které přibývají tempem několika za den, stále tvoří objekty, jejichž povaha je nám neznámá, proto je třeba se jim i nadále věnovat při následném pozemním pozorování. Což pro jejich nízkou jasnost není nikterak snadné. Ale i k takovému účelu se využívá teleskop DK-154 na La Silla v Chile.

Vesmír je táta, Vesmír je i máma a my jsme jejich děti v přední řadě na rockovém koncertě. Oslepení barevnými světly reflektorů a ohlušení melodickými tóny elektrických kytar. Když se setká pohled se zpěvákovým, jeho slova se mění rovnou v porozumění. Únavu zahání euforie a radost z čisté existence.

Komentáře

Bez komentářů.