Astro-Grázl

Ty (internet) a vesmír jste se spojili… Cesta z oběžné dráhy do mého pokoje je dnes už neskutečně krátká, přímo zkratová. Jen se potvrzuje, co se už dávno ví — že internet spojuje lidi a zkracuje vzdálenosti.

Pamatuji si ještě dobu s modemem na konci telefonní linky, skřípavý zvuk při vytáčení a několika minutové čekání na obrázek, abych se alespoň podíval, jak raketoplán vůbec vypadá.

Mám i respekt k odvážným mladým mužům, kteří většinou připojení k akademické síti za nás sledovali vysílání NASA TV, pořizovali snímky obrazovky a připisovali k nim komentáře. Pro nás, kteří jsme pohyblivé obrázky mohli sledovat jen za oknem.

A dnes, a neuběhlo od té doby ani moc času, jen technika a možnosti se vyvíjejí neskutečně rychle, si sedím ve svém pokoji, pustím si živý přenos z oběžné dráhy v téměř televizní kvalitě a vedle toho zprávy z twitteru ze řídícího střediska samotné NASA nebo i posádky raketoplánu. Všechny důležité informace mám z první ruky a to jak obrazem a slovem, tak i písmem a prakticky okamžitě.

nasatv

A když náhodou nějaký přenos nestihnu, můžu si ho hned po jeho skončení prohlédnout ze záznamu dokonce v HD kvalitě.

A jak jste s vesmírem propojeni vy?

Komentáře

Bez komentářů.