Astro-Grázl

Uprostřed léta se na Hvězdárně v Úpici uskuteční již 54. ročník dnes již tradičního astronomického festivalu mládeže — Astronomická Expedice Úpice 2013. Během čtrnácti dnů a hlavně nocí od 3. do 18. srpence 2013 tak máte možnost zažít nezapomenutelné dva týdny ve společnosti hvězd.

letak

Malebné podkrkonošské městečko Úpice, dříve prosperující textilní centrum, dnes socialistický ska’n’zen s rozrůstajícím se cikánským ghetem skýtá ideální podmínky pro pozorování blízkého i vzdáleného Vesmíru skrze dokořán otevřená okna.

Expedice, navenek se tvářící jako stanový tábor, probíhá formou letní školy za elektrickým plotem s ostnatým drátem na pozemku Hvězdárny v Úpici, situované u hřbitova na bývalém šibeničním vrchu, dříve indiánském pohřebišti.

Během dne se účastnící z řad středoškoláků i vysokoškoláků dozví od zkušených tutorů podrobnosti o fungování Vesmírů a to nejen na teoretických přednáškách, ale i během názorných a zábavných experimentů. Dlouhé chvíle čekání na noční pozorování pak tráví běžnými letními radovánkami.

expa video 02 from shovax on Vimeo.

V průběhu noci pak pomocí rozličné amatérské i profesionální astronomické a vojenské techniky pozorují, zakreslují, fotografují a nahrávají projevy Vesmírů na hvězdy posetém temném plátně Úpické oblohy skrze okuláry dalekohledů, hledáčky fotoaparátů, křemíkové čipy CCD kamer a rádiové teleskopy.

Chcete-li se letního astronomického festivalu sami zúčastnit, nebo Vás jen zajímá více podrobností, navštivte stránky Astronomické Expedice v Úpici.

www.expediceupice.cz

Komentáře

Bez komentářů.